Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Spis fuldkorn og forebyg kræft med tre lækre opskrifter

19-01-2024
Husker du at spise fuldkorn hver dag? Her kan du læse tre opskrifter og gode råd, der kan inspirere til at spise mere fuldkorn, som mindsker risikoen for en række kræftformer og livsstilssygdomme.
Sandwich brød fyldt med fuldkorn

Foto: Fuldkornspartnerskabet

Den nationale fuldkornsdag 19. januar sætter fokus på at give så mange som muligt en god smagsoplevelse med fuldkorn og minde os alle sammen om at spise fuldkorn hver dag.

Fuldkorn er nemlig en sund og nærende tilføjelse til hverdagen. Ikke nok med at det giver en stor mæthedsfornemmelse og indeholder mange kostfibre, vitaminer og mineraler, så mindsker det også risikoen for en række kræftformer og livsstilssygdomme.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får 75 g. fuldkorn om dagen. Hvis man spiser den anbefalede mængde fuldkorn, nedsætter man sin risiko for tarmkræft med 17 pct. og forebygger en række livsstilssygdomme. Tarmkræft er en af de hyppigste kræftformer i Danmark. Derfor er det vigtigt for Kræftens Bekæmpelse at være med i Fuldkornspartnerskabet og arbejde for, at danskerne skal spise mere fuldkorn.

Kræftens Bekæmpelse har samlet en række opskrifter fra Fuldkornspartnerskabet, så du nemt kan få den daglige anbefalede mængde fuldkorn.

Lækre banan muffins
En nem dessert på 30 minutter

Opskriften lever ikke op til fuldkornslogoet, men er en mulighed for at få en smule mere fuldkorn ind i hverdagen.

Find opskriften her

Sådan får du den daglige anbefalede mængde fuldkorn:

Det er faktisk nemmere, end mange tror, at få den daglige anbefalede mængde fuldkorn. 75 g. fuldkorn svarer nemlig til fx en lille portion havregrød, en skive rugbrød og en lys fuldkornsbolle. Du kan også få den anbefalede mængde med et fuldkornspitabrød, en portion fuldkornsris og et stykke knækbrød.

Tips til mere fuldkorn i hverdagen:

  • Vælg produkter med det orange fuldkornslogo
  • Spis rugbrød eller fuldkornsbrød til måltiderne
  • Erstat hvide ris og pasta med fuldkorn, prøv bulgur, cous-cous og parboiled spelt

Nærende pastasalat med laks og grønt
En hurtig aftensmad eller spændende frokost på 25 minutter

Opskriften lever op til fuldkornslogoet.

Find opskriften her

Fuldkorn mindsker risikoen for kræft

Fuldkorn forebygger kræft. Dels fordi fibrene i fuldkornet er gode for tarmsystemet og fordøjelsen. Dels fordi fuldkorn mætter godt og derfor hjælper os til at holde normalvægten, hvilket er med til at forebygge kræft. Særligt er det velunderbygget, at fuldkorn beskytter imod udvikling af tarmkræft. Derudover peger ny forskning på, at kræftpatienter, der spiser meget fuldkorn, klarer sig bedre.

Læs mere om fuldkorn her

Nemt og lækkert sandwichbrød
Et smagfuldt og nærende alternativ til frokost eller morgenmad

Opskriften lever op til fuldkornslogoet.

Find opskriften her