Gå til sygdomsliste

  • Spytkirtelkræft

    Spytkirtelkræft

    Symptomer, behandling, undersøgelser, diagnose og årsager

Behandling af spytkirtelkræft

Behandlingen af spytkirtelkræft er oftest operation. Af alle patienter med spytkirtelkræft bliver mere end 90 pct. opereret. Heraf får ca. 50 pct. supplerende strålebehandling.

Behandling af spytkirtelkræft

Symptomer på spytkirtelkræft

Det hyppigste symptom på spytkirtelkræft er en hævelse på den ene side af ansigtet lige foran øret eller under kæben. Nogen kan føle en knude i spytkirtlen.

Symptomer på spytkirtelkræft

Hoved-halskræft

Spytkirtelkræft hører under kategorien hoved-halskræft. Derfor kan man nogle gange finde informationer om spytkirtelkræft under betegnelsen 'hoved-halskræft'.


Hoved-halskræft – kort fortalt

Overlæge Elo Andersen fortæller om hoved-halskræft. 4:05 min.

At leve med spytkirtelkræft

Læs om bivirkninger efter behandling af spytkirtelkræft. Læs også om bl.a. kost og familieliv under og efter et kræftforløb.

At leve med spytkirtelkræft

Diagnose og stadieinddeling ved spytkirtelkræft

Diagnosen spytkirtelkræft kan først stilles, hvis en vævsprøve har vist, at der er kræftceller til stede. Der findes flere forskellige typer af spytkirtelkræft.

Diagnose og stadieinddeling ved spytkirtelkræft


Opfølgning efter spytkirtelkræft

Efter du er færdig med din behandling for spytkirtelkræft, bliver du tilbudt at gå til opfølgning i typisk 5 år. Ved opfølgningsbesøgene taler man med lægen om eventuelle symptomer.

Opfølgning efter spytkirtelkræft

Tilbagefald ved spytkirtelkræft

Ved mistanke om tilbagefald, vil lægen foretage forskellige undersøgelser. Hvis sygdommen er blusset op igen, kan man som regel få behandling igen. 

Tilbagefald ved spytkirtelkræft

Mød andre på cancerforum

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Hals- og mundhulekræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk


Undersøgelser ved spytkirtelkræft

Efter henvisning fra en praktiserende speciallæge i øre-næse-halssygdomme, vil man på den lokale øre-næse-halskirurgiske afdeling først få taget en vævsprøve af knuden. Derefter bliver man scannet og får eventuelt en kikkertundersøgelse.

Undersøgelser ved spytkirtelkræft

Årsager til spytkirtelkræft

Årsagen til de fleste tilfælde af spytkirtelkræft er ukendt. Men ioniserende stråling og Epstein-Barr virus (kyssesyge) kan have en betydning for risikoen for at udvikle spytkirtelkræft. Læs mere om mulige årsager:

Årsager til spytkirtelkræft

Om spytkirtlerne

Der er tre store spytkirtler i munden i begge sider af mundhulen. Der findes også mange små spytkirtler i mundslimhinden, ganen, næse-bihuler, svælg og i struben. Spytkirtlerne producerer omkring en liter spyt i døgnet.

Om spytkirtlerne


Online samtalegrupper

Kræftens Bekæmpelse tilbyder online samtalegrupper for patienter, pårørende og efterladte, uanset hvor i landet du bor. Læs om grupperne, og hvordan du tilmelder dig her - det er også er muligt at komme med ønsker til grupper, der endnu ikke findes på listen:

Online samtalegrupper

Mere viden om spytkirtelkræft

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om spytkirtelkræft.

Links om spytkirtelkræft

Statistik om spytkirtelkræft

Spytkirtelkræft er en sjælden kræftform i Danmark. Godartede knuder i spytkirtlerne er mere almindelige end kræftknuder.

Statistik om spytkirtelkræft