Gå til sygdomsliste

  • Nyrebækken- og urinlederkræft

    Nyrebækken- og urinlederkræft

    Symptomer, behandling, undersøgelser, diagnose og årsager

Behandling af sygdommen

Lokaliseret kræft i nyrebækken og/eller urinleder behandles med en operation, hvor man får fjernet hele nyren og urinlederen.

Behandling af nyrebækken- og urinlederkræft

Symptomer på kræft i de øvre urinveje

Synligt blod i urinen er det mest almindelige tegn på nyrebækken- og urinlederkræft, og det kan være det eneste symptom.

Symptomer på nyrebækken- og urinlederkræft

Hverdagen med nyrebækken- og urinlederkræft

Alvorlig sygdom påvirker ens hverdag og kan føre mange tanker og følelser med sig. Læs her om reaktioner, familieliv og arbejde – og find gode råd til kost og motion. 

At leve med nyrebækken- og urinlederkræft


Undersøgelser

Ved mistanke om kræft i nyrebækkenet og urinlederne får man som regel foretaget røntgenundersøgelser af nyrer og urinveje (CT-urografi) og en kikkertundersøgelse af blæren (cystoskopi) og af urinleder og nyrebækken (uretero-nefroskopi).

Undersøgelser ved nyrebækken- og urinlederkræft

Sygdommen i tal

Sygdommen rammer oftest ældre personer. Se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den.

Statistik om nyrebækken- og urinlederkræft


Diagnose og stadieinddeling

Ud fra svaret på undersøgelserne tager lægen stilling til, hvor udbredt sygdommen er. Dette kaldes at stadieinddele sygdommen. Stadieinddelingen er vigtig, for at man kan få den bedst egnede behandling.

Diagnose og stadieinddeling af nyrebækken- og urinlederkræft

Opfølgning efter behandlingen

Efter behandlingen bliver du som regel tilbudt at møde til kontrol på hospitalet. Ved kontrolbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer.

Opfølgning efter nyrebækken- og urinlederkræft

Tilbagefald ved nyrebækken- og urinlederkræft

Risikoen for, at kræft i nyrebækkenet og urinlederne vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået.

Tilbagefald ved nyrebækken- og urinlederkræft


Årsager til nyrebækken- og urinlederkræft

Rygning og kemoterapistoffet cyclophosphamid øger risikoen for at udvikle nyrebækken- og urinlederkræft. Læs mere om mulige årsager:

Årsager til nyrebækken- og urinlederkræft

Online samtalegrupper

Kræftens Bekæmpelse tilbyder online samtalegrupper for patienter, pårørende og efterladte, uanset hvor i landet du bor. Læs om grupperne, og hvordan du tilmelder dig her - det er også er muligt at komme med ønsker til grupper, der endnu ikke findes på listen:

Online samtalegrupper

Mød andre på cancerforum

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum.

Cancerforum.dk