Gå til sygdomsliste

  • Ung smilende kvinde med langt brunt hår kigger ind i kameraet

    Hjælp og viden

    Bivirkninger og senfølger

    Hvad skyldes de, og hvad kan der gøres ved dem?


Hvad er senfølger?

Mens bivirkninger opstår i forbindelse med selve kræftbehandlingen og normalt forsvinder igen, når behandlingen er slut, er senfølger mere varige gener:

Hvad er senfølger efter kræft

Ingefær

Kvalme og opkastning i forbindelse med kræft

Mange oplever kvalme i forbindelse med kræftsygdommen og -behandlingen. Man taler om både akut kvalme, senkvalme og forventningskvalme. Læs her om gode råd ved kvalme.

Kvalme og opkastning

Angst og depression efter kræft

Særligt i de to første år efter kræftdiagnosen er kræftpatienter mere udsatte for angst og depression. Det er naturligt at opleve bekymringer og angst, men vær opmærksom på, om tankerne fylder for meget. Få hjælp til at håndtere følelsesmæssige reaktioner:

Angst og depression


Tema: "Kræftfri, men ikke rask"

De fleste føler stor glæde og lettelse, når kræftbehandlingen afsluttes. Men det er også almindeligt ikke at gøre det. Tit er det først, når behandlingen er kommet lidt på afstand, at de følelsesmæssige og fysiske reaktioner viser sig. Vi har samlet en række forællinger fra tidligere kræftpatienter, som fortæller om følgerne efter deres kræftforløb:

Tema: "Kræftfri, men ikke rask"


Kvinde ligger i seng og sover

Træthed (fatigue)

Den intense træthed (fatigue), der kan opstå i forbindelse med kræft, er en af de hyppigste senfølger. Kræftrelateret træthed kan ikke soves væk, men du kan gøre forskellige ting for at lindre den, få råd og øvelser:

Træthed

Seksuelle problemer

Bekymringer om kræftsygdommen kan betyde mindre overskud til sex. Behandlingen kan også give gener, som kan gøre det svært at gennemføre samleje eller anden seksuel aktivitet.

Seksualitet

Tegning af krop

Lymfødem er en kronisk hævelse i arm eller ben

Lymfødem skyldes en ophobning af lymfevæske mellem cellerne i en del af kroppen. Det kan opstå, fordi lymfesystemet er blevet beskadiget, f.eks. efter en operation eller strålebehandling for kræft. Behandlingen er først og fremmest af livslang kompressionsbehandling.

Lymfødem


Karsten lever med mange senfølger efter kræft, og har været nødt til at ændre sit liv betydeligt. I videoen fortæller han, hvordan bl.a. planlægning og det at tale med andre i samme situation har hjulpet ham. (6:43 min.)

'Kemohjerne'

Koncentrationsbesvær, glemsomhed og indlæringsproblemer – populært kaldet ’kemohjerne’ - er kognitive udfordringer, som man kan opleve i forbindelse med kræftbehandlingen. Symptomerne forsvinder ofte igen:

Kognitive udfordringer - kemohjerne

Profilbillede af kvinde uden hår på hovedet

Mange kræftpatienter oplever hårtab

Hårtab kan være en bivirkning ved kemoterapi, strålebehandling og antihormonbehandling. Her kan du læse mere om årsager til hårtab og om at leve med hårtab.

Hårtab


Føleforstyrrelser: Når nerverne beskadiges

Nogle typer kemoterapi kan give skader på nervebanerne. Det kan være ændret følesans i fingre og tæer, men også invaliderende gangbesvær.

Føleforstyrrelser

Hvis evnen til at få børn påvirkes

Hvis du skal i behandling for kræft og gerne vil bevare muligheden for at få børn efter behandlingen, er det vigtigt at deponere sæd, æg eller æggestokke.

Behandling og evnen til at få børn

Mundtørhed og problemer med at synke maden

Mundtørhed opstår, når spytkirtlernes funktion er helt eller delvist nedsat, eller når mundslimhinden er påvirket af medicin og anden behandling. Få gode råd til problemerne her: 

Mundtørhed og synkebesvær


Hvis du taber dig

Det kan være en hjælp at vælge fødevarer med et højt indhold af energi og protein, uden at du samtidig behøver at øge mængden af den mad, du spiser.

Nedsat appetit og vægttab

Suppe

Sår, svamp og betændelse i mundslimhinden

Problemerne kan opstå som følge af kræftbehandling, men også fordi man får for lidt mad og drikke. Få gode råd her: 

Sår, svamp og betændelse i mundslimhinden

Hvis du lider af smagsforandringer

Smagsforandringer skyldes ofte kræftbehandlingen, men kan også komme pga. anden medicinbrug, eller fordi man lider af svamp i munden. Læs her, hvad du selv kan gøre, hvis du lider af smagsforandringer.

Smagsforandringer


Tegning af tarmene

Gode råd mod diarré og tarmproblemer

Læs her, hvorfor man får diarré, og hvad du kan gøre ved problemet.

Diarré og tarmproblemer

Nedbrydning af kæben

Hvis man får knoglestyrkende medicin med bisfosfonater eller antistoffet denosumab enten som behandling af knogleskørhed eller ved behandling af knoglemetastaser, har man en øget risiko for at udvikle såkaldt ’død kæbe’:

Nedbrydning af kæbe

Søvnløshed

Selvom man lider af træthed, kan man godt føle sig søvnløs. Søvnbesvær kan skyldes for lidt søvn, for meget søvn, eller at kvaliteten af ens søvn er dårlig. Læs mere om søvnløshed, og hvad du selv kan gøre for at sove bedre:

Søvnløshed


At tage på i vægt under og efter behandling

Nogle kræftpatienter tager på i vægt under og efter deres behandling. Her kan du læse om, hvad du selv kan gøre ved problemer med vægtstigning.

Vægtstigning

Halsbrand, sure opstød og svien i maven

Nogle kræftpatienter oplever halsbrand, sure opstød eller svien i maven. Læs her om, hvad du selv kan gøre ved problemerne.

Halsbrand

Tarmen arbejder hurtigere efter operation i mavesæk

Hvis du er blevet opereret i mavesækken eller fået fjernet den, kan du opleve et særligt ubehag under og efter måltider.

Dumping syndrom


Kvinder og tidlig overgangsalder

Når koncentrationen af kønshormon nedsættes, går kvinder i overgangsalder. De kan få symptomer som f.eks. hedeture, blødningsforstyrrelser, nedsat sexlyst og tørhed i skeden.

Tidlig overgangsalder hos kvinder

Mænd og testosteronmangel

Når koncentrationen af kønshormon nedsættes, kan mænd få hormonelle senfølger. Det kan være hedeture, nedsat sexlyst og nedsat evne til at få rejsning.

Testosteronmangel hos mænd

Musli

Gode råd ved forstoppelse

Ved forstoppelse er det godt at røre sig og at spise på en bestemt måde. Læs mere her:

Forstoppelse


Blodpropper: Kræftsygdom og -behandling kan øge risikoen

Kræftpatienter har en let øget risiko for at få blodpropper i de dybe vener i kroppen (dyb venetrombose).

Blodpropper

Senfølgerforeningens film om senfølger

Senfølgerforeningen har lavet en serie film om livet med senfølger efter kræft. Find dem her:

Senfølgerforeningen

Billede af pjecens forside

Pjece om hverdagen efter kræftbehandling

Du kan hente pjecen gratis i vores webshop:

Pjece: Efter din kræftbehandling